Menu

Vad innebär “typiskt franskt”?

Precis som det finns sådant som anses vara typiskt svenskt, eller skandinaviskt, finns det sådant som anses vara typiskt franskt. Men vad innebär egentligen typiskt franskt?

Klassiskt möter unikt

Både fransyskor och fransmän klär sig ofta stilsäkert, tidlöst och samtidigt personligt. Det går igen i inredningsstilen i många hem i Frankrike. Personligheten får lov att ta plats, och oavsett man väljer en designbetonad eller bohemisk inredningsstil gör man det på sitt eget, unika sätt.Image result for Vad innebär "typiskt franskt"?

En klassisk våning i Paris kännetecknas av stuckaturer och bröstpaneler, ackompanjerade av art déco-inspirerade inredningsdetaljer och nyproducerade möbler. Fransmännen vågar blanda färger, mönster och texturer från olika tidsepoker för att på så vis skapa ett hem som är både klassiskt och unikt.

Just nu är trenden med blå, gröna och senapsgula toner stor, och man ser även mycket blommigt och mönstrat i tapeter och textilier. Trendigt eller inte – välfyllda bokhyllor är ett måste i ett typiskt franskt hem. Med olikfärgade ryggar får hyllan liv, och tillsammans med en stor, guldfärgad spegel bildar de ett klassiskt inslag i det franska hemmet. Särskilt i de mer bohemiska.

Franska klassiker

  • Tolix-stolarna

Designade för Tolix av formgiven Xavier Pauchard. Originalet, Tolix stol A, formgavs redan 1934 och är en sann designklassiker, särskilt bland kafémöbler.

  • Louis Ghost-stolen

Designade för Kartell av formgivaren Philippe Starck. Stolen är numer en modern klassiker, tillverkad av polykarbonat. Namnet Louis kommer dels från barockkonungen Louis XV, och Ghost syftar på stolens genomskinlighet.

  • Adnet-spegeln

Tillverkad för GUBI av formgivaren Jacques Adnet. En pampig spegel med mässingsdetaljer och italienskt läder som designats och tillverkats i samarbete med modefirman Hermès.

  • Zénith chandelier

Tillverkad för Baccarat som tillhandahåller inredning till några av världens vackraste och mest kända hotell och restauranger.

  • Tokyo Outdoor Chaise Lounge

Formgiven av den franska arkitekten och designern Charlotte Perriand, som i samarbete med Le Corbusier formgav de klassiska fåtöljerna och stolarna LC1, LC2 och LC7. Perriand står också bakom designklassikern 520 ACCORDO.