Menu

Skandinaviskt snarare än svenskt

Visst finns det kanske en utpräglad svensk stil, och det finns framför allt många duktiga och internationellt erkända svenska designers. Men läser man inredningstidningar och tittar på inredningsprogram, läser och hör man oftast uttryck som “det skandinaviska” eller “det nordiska”.

Kännetecken för svensk och skandinavisk design

Såväl svensk som skandinavisk design präglas av en egen karaktär. Den har ett eget uttryck, ett eget språk. Stilen är ofta naturlig, ren och avskalad – den signalerar ärlighet. Många liknar den skandinaviska stilen med den japanska, då de båda kännetecknas av rena, icke överdrivna former och utsmyckningar. Funktion och form smälter samman på ett mycket specifikt sätt.

Som kontrast till detta kan vi ta den “amerikanska inredningsstilen”, som är spretigare och pråligare. Mycket av den amerikanska designen påminner om den svenska, eller den skandinaviska, men saknar samma enkelhet och ärlighet. Även valet av färger, mönster och material kan skilja mycket mellan det som kännetecknar den amerikanska stilen kontra det som kännetecknar den skandinaviska.

Skandinavisk design har aldrig varit hetare

Trots sitt kyliga och avskalade formspråk har skandinavisk design aldrig varit hetare. Ska man lita på trendspanarna är det “downscale” som gäller – mjuka, naturliga former tillsammans med råa ytor och kontrastrika detaljer. Inredningen ska skapa nyfikenhet och locka fram passionen inom oss. Även arbetslusten går att öka och locka fram med hjälp av rätt val av färger, material och layout.

Så här skapar du stilen

Använd ljusa träslag, nedtonade och bleka färger, naturliga material som betong, sten, läder och glas. Enkla, grafiska former och svart som accentfärg skapar fina kontraster. Satsa gärna på en designklassiker, en stol eller en lampa, och var generös med ljuset. Du vill skapa luft och flöde, samtidigt som du ska lägga fokus på detaljer genom att välja personliga föremål som bidrar till en varm och harmonisk känsla. Det gör också gröna växter, så snåla inte med dem. Gärna stora och höga växter som kan stå i en korg på golvet.