Menu

Det svenska

Klassiker

Det som i inredningssammanhang benämns som designklassiker är oftast en möbel eller en glasskulptur signerad Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Ulrica Vallien eller Bruno Mathsson. Men faktum är att bara två av dessa ikoniska designers och formgivare är svenskar. De andra två är från våra grannländer Finland och Danmark.

Det spelar ju ingen roll, eftersom svensk design i princip är synonym med skandinavisk design. Ovanstående designers har på olika sätt gjort ett bestående intryck inom inrednings- och designvärlden, inte minst i det svenska folkhemmet.

Varför just ljust och fräscht?

Traditionellt sett är det svenska förknippat med funktionalitet och renhet, en slags komplicerad enkelhet. Vi omger oss av naturen, så det är inte konstigt att det är från den vi hämtar vår inspiration. Tänk till exempel frusen is, sandens mjuka korn, höstlövens kontrasterande nyanser och björkstammens skira elegans.

Och så mörkret. Långa, mörka, kalla höst- och vintermånader då vi behöver ljuset, värmen och känslan av naturens fräscha andedräkt. Det är det som ligger till grunden för det svenska, eller det skandinaviska, om man så vill.

Ett helt koncept

Möbler, glas, textilier, keramik, kläder – allt som har med färg, form och design att göra har ett gemensamt: enkelhet, Svensktillverkade möbler är oftast tillverkade i ljusa träslag såsom ask, björk och bok. Även teak är i sin naturliga form ett ljust träslag, som dock oftast används för tillverkning av utemöbler i Sverige. Med milsvida sträckor skog och mängder av träd är det också helt naturligt att vi väljer att bygga trähus. Det är både praktiskt och snyggt, men framförallt miljövänligt – om man väljer rätt virke och smarta lösningar.

Den långa svenska glasblåsartraditionen som finns i Sverige, med glasbruk som Orrefors och Kosta, Boda, har naturligtvis bidragit i allra högsta grad till att glas och glasskulpturer är populära inslag i de svenska hemmen. Finns det något vackrare än en glasskulptur eller vas, som på ett alldeles säreget och otroligt sätt återger ljusets och färgernas intensitet?