Vad är co-location?

När man hyr in sig i en serverhall så står denna normalt för hårdvaran. Ett lite ovanligare alternativ är co-location. Man hyr då fysisk plats i en existerande serverhall och placerar sin egen hårdvara där. Rent teoretiskt kan man självklart ha sin server stående hemma, men det finns flera fördelar med co-location, många av dem kanske uppenbara, saker som bandbreddstillgänglighet försäkran mot strömavbrott och liknande. Men med co-location kan man också oftast få teknisk assistans när så krävs, vilket innebär att man inte står där ensam om man skulle råka ut för oväntade problem. Co-location innebär ökad säkerhet, helt enkelt.

Samtidigt innebär egen hårdvara också maximal kontroll, och man är inte begränsad till vad olika serverhallar har att erbjuda med tanke på minne, processorhastighet och så vidare. Co-location är helt enkelt det bästa av två världar; mycket av friheten med att ha sin egen fysiska server i hemmet eller på företaget, kombinerat med de resurser och den förbättrade säkerhet som en serverhall innebär.

Exakt vilka extratjänster som kommer med co-location varierar naturligtvis från företag till företag; förutom säkerheten med en dedikerad serverhall, så är även saker som hjälp med backup, byte av trasig hårdvara och liknande vanligt, liksom övriga former av support. Co-location kanske inte passar alla (och många kanske inte ens har behov av det), men det är definitivt något som kan vara av stort intresse för en del. Det finns idag ett antal olika företag som erbjuder co-location, ofta då i nära anslutning till större städer, så att man enkelt ska kunna ta sig till sin server vid behov.

Comments & Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *